İhracat Destekleri ihracatçı firmaların ihtiyaç duydukları çeşitli gider kalemlerinin %50-70 oranında devlet tarafından desteklenmesi amacıyla oluşturulmuştur. Bu destekler sayesinde ihracatçıların yeni pazarlara ulaşma imkanı artmaktadır. İhracata yönelik oluşturulmuş birçok destek programı ve çeşitli kapsamları bulunmaktadır.
İhracat Desteklerinden yararlanmak için hem üreticiler yani sanayiciler hem de ticari faaliyetler yürüten şirketler başvuruda bulunabilir. Yalnızca şirketler değil ihracatçı şahıslar da söz konusu desteklerden yararlanabilir. Bunun için bir koşul ihracatçı birliği üyeliğinin yapılmış olmasıdır. Bu üyeliğin tamamlanmasının ardından Destek Yönetim Sistemi ya da kısaca DYS sistemi üzerinde gerekli yapılandırmanın tamamlanmasının ardından desteklere başvuru yapılabilmektedir.
İhracat Destekleri kapsam olarak pazar araştırması, pazara giriş ve markalaşma olmak üzere 3 aşama ve 3 farklı kapsamdan oluşmaktadır. Bu aşamalar kapsamında ihracatçıları yararlanabileceği destekler aşağıdaki gibidir;
İhracat Destekleri de günümüzde yatırım teşvik sistemi gibi elektronik ortamda yürütülmektedir. Destek Yönetim Sistemi ya da DYS adlı sistem üzerinde yetkilendirme ve gerekli yapılandırmanın tamamlanmasının ardından ilgili destek programı kapsamında uygun harcamaların belirli bir oranda geri alınması mümkündür. Ancak bu aşamada harcamaların uygunluğu, doğruluğu ve belgelenebilir olması önemlidir. Uygun formatta oluşturulmayan başvurular ne yazık ki reddedilmekte ve destek ödemesi alınamamaktadır. Bu nedenle doğru bir sistem yapılandırması, harcama kalemlerinin sürekli kontrolü ve düzenli olarak sisteme işlenmesi gerekmektedir. Bu harcamaları destekler proje, bilgi ve belgelerin de düzenli olarak işlenmesi gerekmektedir.
İhracat Desteklerinin kapsamı çeşitlidir. Bunlardan bazılarını doğru bir yapılandırmanın ardından birlikte alabilirsiniz ancak bazı destekler birlikte çalışmaz. Bununla birlikte her destek kaleminin başvuru aşaması, yapılandırma işlemleri, hazırlıkları ve süreci farklı ilerlemektedir. Bu nedenle doğru kontrol edilmesi çok önemlidir. Genellikle nakdi yardımlar şeklinde uygulanan İhracat Destekleri hassasiyetle incelenmektedir. Küçük hatalar dahi geri dönüşü olmayan sonuçlar doğurmaktadır. Devletin nakdi yardım sağladığı bu mekanizmanın önemi anlaşılmalı ve tüm adımlar bu şekilde yürütülmelidir.
İhracat Destekleri kapsamında uygulanan bir başka destek ise Dahilde İşleme İznidir. DİR olarak kısaltılabilen bu belge sayesinde ihracatçılar ithal hammaddelerini gümrük vergisi ödemeden temin edebilmekte ve daha sonra ihracat taahhüdünü kapatmak şartıyla teminatı çözebilmektedir. Dahilde İşleme Rejimi, ihraç malının üretiminde kullanılan hammaddeler için oluşturulmuştur. Bu nedenle iç piyasaya verilecek mallar için bu sistemden yararlanılması mümkün değildir.
İhracat Destekleri ile ilgili danışmanlık faaliyetleri temel olarak öncelikle ihracat planı oluşturmak, bu plan dahilinde de uygun desteklerden yararlanılmasını sağlamak amacıyla verilen hizmetlerdir. Bu hizmetlerin ilk aşamasında sistem üzerinde gerekli düzenlemeler yapılarak daha sonra başvurular ve harcamaların yönetimi sağlanır. Bu sayede ihracat desteklerinden daha fazla yararlanılması mümkün olmaktadır. İhracat Destekleri danışmanlığının amacı süreci takip etmek, hataları önlemek, ödemeleri hızlandırmak ve desteklerden yararlanma oranını artırmaktır.