Sık Sorulan Sorular



Sık Sorulan Sorular

Faaliyet alanımızdaki konularla ilgili sık sorulan sorular ve cevapları aşağıda yer almaktadır. Cevap bulamadığınız sorular için bize danışabilirsiniz.
  • Kimler Yatırım Teşvik Belgesi Alabilir?
    Türkiye sınırları içerisinde yatırım yapan gerçek kişiler, tüzel kişiler, limited ve anonim şirketler gibi sermaye şirketleri, adi ortaklıklar, kollektif şirketler, dernekler, vakıflar, kooperatifler, kamu kurumları, kamu kurumu niteliği taşıyan meslek odaları ve belediyeler ile bunların iştirakleri yatırım teşvik belgesi alabilir.
  • Asgari Sabit Yatırım Tutarı Nedir?
    Asgari sabit yatırım tutarı, teşvik mevzuatı kapsamında bir bölgede bir yatırım konusu için gerçekleşmesi gereken yatırım tutarı alt sınırıdır. Bu tutara bina ve inşaat harcamaları, makine ve teçhizat tutarları ile diğer giderler dahildir.
  • Yatırım Teşvik Belgesi Ne İşe Yarar?
    Yatırım teşvik belgesi günümüz ekonomik koşulları altında yatırımları özendirmek, hızlandırmak ve desteklemek amacıyla düzenlenir. Yatırım teşvik belgesi finansal avantajlar, düşük bedelli yatırım yeri tahsisi, istihdam maliyeti avantajı ve vergisel istisna, muafiyet ve indirimlerden yararlanılmasını sağlar.
  • Yatırım Teşvik Belgesini Hangi Kurum Veriyor?
    2021-2022 yıllarında yani günümüzde yatırım teşvik belgesi T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından düzenlenmektedir. Bu bakanlığın ilgili birimi ise Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğüdür.
  • Yatırım Teşvik Belgesinin Süresi Ne Kadardır?
    Yatırım teşvik belgesinin süresi 36 ay yani 3 yıldır. Talep edilmesi halinde bu sürenin yarısı kadar yani 18 ay veya bir buçuk yıl kadar süre uzatımı imkanı bulunmaktadır. Öte yandan, mevzuatta sayılan mücbir sebeplerden biri nedeniyle yatırım bu süre içerisinde tamamlanamadığında bir kez daha süre uzatımı talep etme hakkı bulunmaktadır. Ayrıca, çok büyük kapsamlı ve özel nitelikli projeler için 4-5 yıl gibi süreler için belge verilmektedir.
  • Yatırım Teşvik Belgesi KDV Muafiyet Yazısı Nasıl Alınır?
    Yatırım Teşvik Belgesi KDV Muafiyet Yazısı almak için belge düzenlendikten bir gün sonra internet vergi dairesi üzerinden başvuru yapılması gerekmektedir. Daha sonra bağlı bulunduğunuz vergi dairesi başvuruyu değerlendirerek KDV Muafiyet Yazınızı yatırım teşvik belgesinde yer alan bilgilere göre düzenleyecektir.
  • Teşvik Verilen İller Hangileridir?
    Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm iller, herhangi bir ayrım olmaksızın teşvik verilen iller ve ilçeler kapsamındadır.
  • Bölgesel Yatırım Teşvikleri Nelerdir?
    Bölgesel yatırım teşvikleri en yaygın ve sık kullanılan teşvik sistemidir. Bölgesel teşvik sisteminin amacı bölgeler arası gelişmişlik düzeyini en aza indirmek ve gelişmemiş illerde istihdam ve sosyoekonomik gelişmişlik seviyesine katkı sağlamaktır. Bu kapsamda, KDV İstisnası, Gümrük Vergisi Muafiyeti, Kurumlar Vergisi İndirimi, Gelir Vergisi İndirimi, SGK Primi İşveren Hissesi Desteği, SGK Primi Desteği, Gelir Vergisi Stopajı Desteği, Faiz ya da Kar Payı Desteği, KDV İadesi ve Yatırım Yeri Tahsisi teşvikleri uygulanmaktadır. Bölgesel teşvikler gelişmiş illerde daha az, gelişmemiş illerde daha fazla uygulanmaktadır.
  • Bölgesel Teşvik Uygulamalarında Kaç Bölge Vardır?
    Bölgesel yatırım teşvik uygulamaları kapsamında 6 bölge bulunmaktadır. Bunlardan 1. bölge en gelişmiş illerin yer aldığı ve destek oranlarının en az olduğu bölge olup, 6. bölge ise en az gelişmiş illerin yer aldığı fakat teşviklerin en fazla olduğu bölgedir.
  • 5. Bölge Teşviki/Teşvikleri Nedir?
    Öncelikli yatırım teşvikleri diğer bir deyişle 5. bölge teşviki veya 5. bölge teşvikleridir. Mevzuat hükümleri kapsamında detaylandırılmış olan öncelikli yatırım konuları için 6. bölge dışındaki tüm bölgelerde 5. bölge teşvikleri uygulanır. Örneğin, ilaç yatırımları,savunma sanayi yatırımları, termal turizm yatırımları gibi çeşitli konularda yapılacak yatırımlar öncelikli yani 5. bölge teşviklerinden yararlanır.
  • Turizm Yatırım Teşvik Belgesi Nasıl Alınır?
    Turizm yatırım teşvik belgesi alınması için öncelikle Turim Yatırım Belgesi adı verilen bir belgenin Turizm Bakanlığından alınması gerekmektedir. Ardından E-TUYS yetkilendirme işlemi yapılarak projenin E-TUYS üzerinden sunulması gerekmektedir. Eğer otelin taşıdığı özellikler ÇED kapsamına giriyorsa, başvuru öncesinde ÇED belgesi alınması da şarttır.
  • Yatırıma Katkı Oranı Nedir?
    Yatırıma katkı oranı genellikle karıştırılan bir kavramdır. Yatırıma katkı oranı vergi indirmi teşviğinin uygulanacağı tutar üst sınırını belirler. Yatırım için devletin almaktan vazgeçtiği verginin miktarını gösterir. Önceden yatırım katkısı veya yatırım indirimi adı ile uygulanmış bir teşviktir. Günümüzde yatırıma katkı oranı devletin aslında yatırımcıya sağladığı toplam katkının bir göstergesidir.
  • Yatırıma Katkı Oranı Nasıl Hesaplanır?
    Bölgesel teşvik uygulamaları kapsamında yatırımın bulunduğu ilin yatırıma katkı oranı ne kadar ise bu değeri toplam yatırım tutarı ile çarpmak gerekir. Vergi indirimi olarak belirlenen oran değil yatırıma katkı oranı olarak belirlenen oranı kullanmak gerekir. Bu oran yatırım teşvik belgesinin destek unsurları adlı kısmında yazılıdır. Bulunduğu bölgenin yatırıma katkı oranını bilmeyenler ellerindeki yatırım teşvik belgesi üzerinden kolayca bu oranı görebilirler. Toplam yatırım tutarı olarak adlandırılan tutar bina-inşaat, makine-teçhizat ve diğer harcamaların toplamıdır. Bu tutar ile yatırıma katkı oranı çarpıldığında yatırıma katkı oranının miktarı hesaplanmış olur. Bu değer ise yararlanabileceğiniz toplam vergi indirimini gösterir.
  • SGK Primi İşveren Hissesi Desteği Nedir?
    SGK primlerinin işveren hissesi ya da işveren payı, toplam prim tutarının yaklaşık yarısına denk gelir. Bölgesel teşvik uygulamaları kapsamında tüm bölgelerde 2 yıldan 12 yıla kadar uygulanmaktadır. Bu destek unsurunu ihtiva eden belgelere sahip olan yatırımcılar, öngörülen süre boyunca SGK primlerinin işveren payını yani yaklaşık yarısını ödemeyeceklerdir.
  • Hangi Sektörlere Teşvik Verilmektedir?
    Yatırım teşvik sistemi kapsamında her çeşit sanayi üretimi, turizm yatırımları, entegre hayvancılık yatırımları, enerji yatırımları, madencilik yatırımları, geri dönüşüm ve geri kazanım yatırımları, eğitim yatırımları ve sağlık yatırımları desteklenmektedir. Mevzuatta belirtilen hükümlere uygun olmak ve istisnai hükümler geçerli olmak kaydıyla bu sektörler için devlet teşvik vermektedir.
  • Yatırım Teşvik Belgesi Başvuru Ücreti/Harcı Ne Kadar?
    Yatırım teşvik belgesi düzenlenmesi ile ilgili ücret ya da harç 400-TL, zayi olan kıymetli evraklar için ise yeniden belge onaylama ücreti 300-TL tutarında uygulanmaktaydı. Ancak günümüzde yatırım teşvik belgesi başvuru ücreti veya harcı da zayi olan belgelerin onaylı suretlerinin gönderilmesi için yatırılan ücret ya da harç da kaldırılmımştır.
  • Belediyeler Yatırım Teşvik Belgesi Alabilir Mi?
    Türkiye sınırları içerisindeki tüm belediyeler mevzuatta belirtilen koşulları yerine getirmek kaydıyla diğer tüm yatırımcılar ile eşdeğer muameleye tabi olacak şekilde yatırım teşvik belgesi alabilirler. Bunun için öncelikle KDV Mükellefiyetini gösterir bir yazı alınması gerekmektedir.