Yatırım Teşvik Belgesi güncel teşvik mevzuat kapsamında yatırımlara uygulanan devlet desteklerini içeren belgedir. Bu destekler vergi indirimleri, sgk prim destekleri, yatırım yeri tahsisi ya da faiz desteği gibi destek unsurları içermektedir. Ülkemizde bu desteklerden yararlanılabilmesi için öncelikle usule uygun bir biçimde başvuru yapmak ve elektronik ortamda Yatırım Teşvik Belgesi temin etmek gerekmektedir.
Yatırım Teşvik Belgesi alımları 2018 yılı itibariyle tamamen elektronik ortamda yürütülmektedir. Bunun için E-TUYS yani Elektronik Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Sistemi kullanılmalıdır. Yatırım projesi bu sistem üzerinde yapılacak ve bakanlık onayına sunulacaktır. Gerkeli kontrollerin ardınan ihtiyaç olması halinde sistem üzerinden iletişim kurulmakta ve projede revizyona gidilmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Gerekli revizyonun ardından yine E-TUYS sistemi üzerinde projenin yeni hali onaya sunulmaktadır. Bu haliyle kabul edilirse bakanlıkça onaylı elektronik bir kopya oluşturulur ve tüm işlemler yine elektronik ortamda yürütülür.
Yatırım Teşvik Belgesi ülkemiz sınırları içerisinde yatırım planlayan her çeşit gerçek kişi, tüzel kişi yani anonim şirketler, limited şirketler, kollektif şirketler, adi ortaklıklar ile vakıflar ve dernekler, kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki kuruluşlar, belediyeler, kooperatifler ve bunların iştirakleri tarafından, yerli ya da yabancı sermaye ayrımı olmaksızın alınabilmektedir.
Yatırım Teşvik Belgesi sahibi olmak birçok avantaj sağlamaktadır. Önceliklie bu belgeye sahip olan yatırımcılar her çeşit yerli ve yabancı finans kuruluşundan uygun koşullarda yatırım kredisi temin edebilmektedir. Yatırım Teşvik Belgesi sahibi olmak özellikle yabancı kaynaklı finansman kullanmak isteyen yatırımcılar için büyük önem taşımaktadır. Bunlara ilave olarak yatırım yeri ihtiyacı olan yatırımcılar için Hazine arazileri üzerinde uygun koşullarda irtifak hakkı kurulması mümkündür. SGK primleri ile ilgili uygulanan birçok muafiyet sayesinde personel maliyetlerinin düşürülmesi mümkündür. Makine teçhizat alımları sırasında çeşitli vergi indirimleri ve yatırım tamamlandığında toplam tutar üzerinden uygulanan kurumlar vergisi indirimi bulunmaktadır. Bunların dışında faiz ya da kar payı desteği finansman yükünü hafifletmektedir.
Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında uygulanan birçok destek unsuru bulunmaktadır. Bunlar;
Yatırım Teşvik Belgesi ilgili mevzuat hükümlerine göre çeşitlendirilmiştir. Destek yoğunluklarına göre belge türleri aşağıda listelenmiştir.
Bölgesel Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında uygulanan destek unsurlarının uygulanma süreleri, azami tutarları, üst sınırları veya oranları ile ilgili belirleyici yatırımın yapıldığı bölgedir. Destek yoğunluğuna göre Türkiye 6 yatırım bölgesi olarak sınıflandırılmıştır. Bunlardan ilk bölgeler daha gelişmiş, son bölgeler ise daha az gelişmiştir. Örneğin; 1. Bölge İstanbul gibi en gelişmiş illerden oluşurken, 6. Bölge en az gelişmiş illerden oluşmaktadır. Bununla birlikte en gelişmiş bölgede daha az destek uygulanırken, 6. bölgede daha fazla destek uygulanmaktadır. 2021 yılı yeni düzenlemelere göre oluşturullmuş Yatırım Teşvik Haritası aşağıda yer almaktadır.
Yatırım Teşvik Belgesi almak için sağlanması kriterler vardır. Bunlar yatırım yeri, konusu, tutarı ve belge türüne göre farklılık gösterir. En önemli kriter asgari sabit yatırım tutarıdır. 1. ve 2. bölgelerde asgari sabit yatırım tutarı 3 milyon TL, diğer tüm bölgelerde 1,5 milyon TL seviyesindedir. Ayrıca, bölgesel, öncelikli, stratejik ve proje bazlı teşvik sistemleri kapsamında uygulanan yatırım tutarı tabanı farklılık gösterir. Yatırım Teşvik Belgesi ön değerlendirme aracını kullanarak teşvik alma durumunuzu sorgulamak ve yatırım projenize uygulanan kriterleri ve destek unsurlarını kolayca öğrenmek için tesvikmerkezi.net/yatirim-tesvik-belgesi bağlantısını ziyaret etmenizi özellikle tavsiye ediyoruz.
Yatırım Teşvik Belgesi 2025 sayfamızdan ise 2025 yılına ilişkin düzenlemeleri, mevzuat değişiklikleri, yeni teşvik paketini, teşvik edilen sektörleri ve çok daha fazlasını öğrenebilirsiniz.