Yatırım Teşvik Belgesi 2023 yılında da önceden olduğu gibi elektronik ortamda yürütülmektedir. Başvurular için öncelikle yetkilendirme yapılması ve E-TUYS sisteminde başvuru projesinin oluşturulması gerekmektedir. Yatırım Teşvik Belgesi destek unsurları aynı şekilde uygulanmakla birlikte 2023 yılı için de artırılmış yatırıma katkı oranı ve vergi indirimi bulunmaktadır. Ayrıca, 2023 yılı Yatırım Teşvik Belgesi ile ilgili önemli değişiklikler yürürlüğe girmektedir.
> 2025 yılına ilişkin sayfamızı incelemek için: Yatırım Teşvik Belgesi 2025
Yatırım Teşvik Belgesi tanım olarak ülkemiz sınırları içerisinde imalat, enerji, madencilik, tarım, hayvancılık ya da hizmet sektörlerinde yapılacak yatırımlara sağlanacak devlet yardılarından yararlanmak için sahip olunması gereken belgedir. 2023 yılında Yatırım Teşvik Belgesinin tanımında veya kapsamında önemli değişiklikler olmamıştır. 2012/3305 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar kapsamında sağlanan devlet yardımları, teşvik ve desteklerden yararlanılabilmesi için mutlaka Yatırım Teşvik Belgesi sahibi olmak gerekmektedir.
2023'te Yatırım Teşvik Belgesi alacak firmaları bazı değişiklikler beklemektedir. Bunların başında başvuru ücretleri gelmektedir. Uzun süredir teşvik uygulamalarıyla ilgili tüm işlemler ücretsiz yürütülmekteydir. Ancak 2022 yılında alınan bir karar ile bu durum tamamen değişti. Artık hem Yatırım Teşvik Belge Başvurusu hem de revizyon işlemlerinin tamamı ücretli bir hale gelmiştir.
2023 yılında Yatırım Teşvik Belgesi almak ve kullanmak için öncelikle E-TUYS sisteminde yetki sahibi olmak gerekir. Eğer şirketin halihazırda bir E-TUYS yetkilisi bulunmuyorsa aşamada E-TUYS Yetkilendirme yapılması gerekir. Bunun için izlenmesi gereken adımlar ve gerekli belgeler;
Daha sonra sistem yetkisi tanımlandığında E-TUYS sistemine giriş mümkün olacaktır ancak firmanın bilgileri sistemde tanımlanmış durumda değildir. Bu aşamada yapılması gereken firma bilgilerini E-TUYS sistemine tanıtmaktır. Bunun için şirketin MERSİS sisteminde kayıtlı bilgileri, vergi kimlik numarası ve vergi dairesi, sermaye yapısı, yasal adresi, ana faaliyet konusu gibi bilgiler girilir. Eğer şirket bilgilerinde bir güncelleme varsa mutlaka MERSİS kaydı da güncellenmelidir. Eksiksiz bir biçimde hazırlanan firma bilgileri kurum onayına sunulur. Onayın ardından Yatırım Teşvik Belgesi alınabilmesi için başvuru ekranı ve tüm modüller aktifleşir.
E-TUYS sistemindeki tüm ekranların aktifleşmesinin ardından yapılması gereken yatırım projesini sistem üzerinde tanımlamaktır. Bu tanımlamanın ardından gerekli başvuru belgeleriyle birlikte proje onaya sunulur. Kurum uzmanlarınca yapılacak kapsamlı bir değerlendirmenin ardından uygun bulunması halinde proje onaylanır ve belge düzenlenir. 2023 yılıda düzenlenen Yatırım Teşvik Belgesi için 2026 yılına kadar bir yatırım süresi verilir. Ayrıca, bu süre içerisinde tamamlanmayan yatırımlar için 1,5 yıl kadar ilave bir süre verilmesi de mümkündür.
2023 yılında geçerli teşvik mevzuatına göre, gerçek kişiler, sermaye şirketleri, şahıs şirketleri, adi ortaklıklar, birlikler, dernek ve vakıflar, belediyeler, kamu kurumları, meslek kuruluşları ve belediyeler yatırım teşvik belgesi alabilir. Ayrıca, yerli ya da yabancı sermayeli şirketler 2023 yılında da Yatırım Teşvik Belgesi alabilir ve eşit şartlarda yararlanabilir.
Yatırım Teşvik Belgesi 2023 yılı itibariyle destek unsurları ile ilgili bazı farklılıklar bulunmaktadır. 2023 yılında yapılan değişiklikler kapsamında uygulanacak destek unsurları ve teşvikler açıklamalı olarak aşağıda listelenmiş, güncel durumda uygulanan oranlar ise görselde verilmiştir;
Yatırım Teşvik Belgesi 2023 yılında da E-TUYS sistemi üzerinden iletilen başvurulara istinaden düzenlenmektedir. Fiziksel olarak hazırlanacak bir dosya ile yapılacak başvurular için 2023 yılında Yatırım Teşvik Belgesi düzenlenmeyecektir. Kabul edilen tek başvuru yöntemi E-TUYS Yatırım Teşvik Belgesi Başvurusudur. Bu kuralın tek istisnası 2023 yılından önce fiziksel olarak düzenlenmiş Yatırım Teşvik Belgeleridir. Bu belgelerin E-TUYS sistemine girişine gerek yoktur. Yatırım süresi tamamlanana kadar fiziksel belgeler için yine fiziksel başvuru kabul edilmeye devam edecektir. Öte yandan, yatırım süresi tamamlanan bu belgeler kapandıktan sonra aynı firma yeniden belge almak istediği zaman yine E-TUYS sistemi üzerinden başvuru yapmakla yükümlüdür.
2023 yılında Yatırım Teşvik Belgesi alındıktan sonra yapılacaklar kısmen değişiklik göstermiştir. Önceden T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı sayfası altında bulunan Yatırım Teşvik Belgesi Sorgulama ekranı kapanmıştır. Bu sistemden üzerinden belge görüntülemek isteyen yatırımcılar ne yazık ki herhangi bir bilgi bulamayacaklardır. Bunun yerine E-TUYS E-devlet Entegrasyonunun tamamlanması ile birlikte belge sorgulama işlemi E-Devlet sistemine aktarılmıştır. Yatırım Teşvik Belgesi sorgulamak için kullanılacak E-Devlet sistemine erişim linki aşağıdaki gibidir.
>>> E-Devlet Yatırım Teşvik Belgesi Sorgulama Ekranı
Yatırım Teşvik Belgesinin düzenlenmesinin ardından yapılması gereken ilk iş vergi dairesine başvurmak ve KDV İstisna Yazısı almaktır. KDV İstisna yazıları için genellikle İnternet Vergi Dairesi kullanılmaktadır. Bununla birlikte bazı vergi daireleri fiziksel başvuru da talep etmektedir. Çeşitli bilgileri kontrol ederek yazıyı düzenlemek isteyen vergi daireleri için gerekli bilgileri hazırlayarak şahsen başvuru yapmak gerekmektedir.
Buna ilave olarak 2023 yılında Yatırım Teşvik Belgesi alan firmalar bina inşaat harcamalarında KDV İstisnasından yararlanabilecektir. Bunun için bir de bina inşaat harcamalarına ilişkin mal ve hizmetlerin yer aldığı bir liste hazırlamak ve aynı usulse vergi dairesine onaylatmak gerekir. Unutulmaması gereken husus ise bina inşaat harcamalarındaki KDV İstisnası yalnızca imalat sanayi ve turizm yatırımları için uygulanmaktadır.
Güncel duruma göre 2023 yılında Yatırım Teşvik Belgesi alan firmalar için izlenecek adımlar;
2023 yılında Yatırım Teşvik Belgesi türlerinden Çevre, AR-GE ve Büyük Ölçekli Yatırım Teşvik Belgesi türleri dışındaki tüm belgeler düzenlenmektedir. Elbette düzenlenecek belgeler mevzuat hükümleri ile 2023 yılı mevzuat değişikliklerine tabidir. Yani bir yatırım için teşvik mevzuatında belirtilen tüm hükümlere uygun hareket edilmediği sürede belge düzenlenmeyecektir. Ancak tüm hükümlere uygun hareket edilmesi halinde aşağıdaki belgelerden yatırımın karakteristik özelliklerine uygun olan düzenlenecektir. Güncel teşvik mevzuatına göre 2023 yılında düzenlenmesi mümkün bulunan Yatırım Teşvik Belgeleri ve açıklamaları aşağıdaki gibidir;
Aslında 2021 yılına göre farklılık göstermese de daha eski tarihlerde Yatırım Teşvik Belgesi almış ve kullanmış kişiler için ifade etmekte fayda vardır. 2023 yılında daha önce uygulanan Yatırım Teşvik Bölgeleri çeşitli değişikliklere uğramıştır Bu kapsamda, aşağıda yer alan haritada Yatırım Teşvik Haritası 2023 bulunmaktadır.
Önceden yalnızca Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) ve Endüstri Bölgeleri (EB) sınırları içerisinde yapılacak yatırımlar bir alt bölge desteklerinden yararlanmaktaydı. Fakat 2023 yılında belirlenen bazı ilçeler bir alt bölge desteklerinden yararlanabilmektedir. Eğer söz konusu yatırım hem alt bölge desteğinden yararlanacak ilçeler listesinde hem de OSB/EB sınırları içerisinde yer alıyorsa, bu durumda iki alt bölge desteğinden yararlanmaktadır. 2023 yılında alt bölge desteğinden yararlanabilecek ilçeler listesi aşağıda verilmiştir.
- Ankara: Çamlıdere, Bala, Haymana
- Adana: Yumurtalık, İmamoğlu, Karataş, Karaisalı, Tufanbeyli, Aladağ, Feke, Saimbeyli
- Afyonkarahisar: Kızılören, İhsaniye, Bayat, Sinanpaşa, Hocalar, Çobanlar
- Aksaray: Ortaköy, Sarıyahşi, Eskil, Ağaçören, Güzelyurt, Gülağaç
- Amasya: Göynücek, Hamamözü
- Antalya: Gündoğmuş
- Aydın: Kuyucak, Germencik, Karacasu, Sultanhisar, Köşk, Buharkent, Yenipazar, İncirliova, Bozdoğan, Koçarlı, Karpuzlu
- Balıkesir: Savaştepe, Dursunbey, Sındırgı, Havran, Kepsut, İvrindi, Balya
- Bartın: Kurucaşile
- Bilecik: Gölpazarı, İnhisar, Yenipazar
- Bolu: Yeniçağa, Mudurnu, Göynük, Seben, Kıbrısçık, Dörtdivan
- Burdur: Kemer, Ağlasun, Cavdır, Çeltikçi, Yeşilova, Altınyayla
- Bursa: Harmancık, Keles, Büyükorhan
- Çanakkale: Bayramiç, Yenice
- Çankırı: Bayramören
- Çorum: Ortaköy, Boğazkale, Uğurludağ, Mecitözü, Bayat, Laçin
- Denizli: Babadağ, Kale, Beyağaç, Baklan, Güney, Çameli
- Düzce: Çilimli, Kaynaşlı, Cumayeri, Gölyaka, Yığılca
- Edirne: Enez, İpsala, Meriç, Lalapaşa
- Elazığ: Kovancılar, Karakocan, Alacakaya, Maden, Palu, Baskil, Sivrice, Arıcak
- Erzincan: Otlukbeli, Tercan, Çayırlı
- Erzurum: Horasan, Hınıs, Şenkaya, Çat, Köprüköy, Tekman, Karaçoban, Karayazı
- Eskişehir: Alpu, Günyüzü, Han
- Gaziantep: Nizip, İslahiye, Oğuzeli, Nurdağı, Karkamış, Araban, Yavuzeli
- Hatay: Arsuz, Reyhanlı, Yayladağı, Hassa, Kumlu, Altınözü
- Isparta: Şarkikaraağaç, Aksu, Gelendost, Sütçüler
- İzmir: Bayındır, Beydağ, Kiraz
- Karabük: Eskipazar, Yenice, Ovacık, Eflani
- Karaman: Kazımkarabekir, Başyayla, Sarıveliler, Ayrancı
- Kastamonu: Daday, Cide, İhsangazi, Hanönü, Azdavay, Pınarbaşı, Şenpazar, Doğanyurt
- Kayseri: İncesu, Felahiye, Yahyalı, Bunyan, Yeşilhisar, Pınarbaşı, Sarıoğlan, Tomarza, Sarız, Akkışla
- Kırıkkale: Karakeçili, Delice, Keskin, Sulakyurt, Balışeyh, Çelebi
- Kırklareli: Demirköy, Pehlivanköy, Kofçaz
- Kırşehir: Akpınar, Çiçekdağı, Boztepe, Akçakent
- Kilis: Musabeyli, Polateli
- Konya: Kulu, Sarayönü, Hadim, Taşkent, Güneysınır, Hüyük, Kadınhanı, Doğanhisar, Tuzlukçu, Yalıhöyük, Bozkır, Derebucak, Altınekin, Çeltik, Yunak, Derbent, Halkapınar, Emirgazi
- Kütahya: Domaniç, Hisarcık, Şaphane, Pazarlar, Dumlupınar, Altıntaş, Çavdarhisar, Aslanapa
- Malatya: Hekimhan, Doğanşehir, Akçadağ, Yazıhan, Doğanyol, Arguvan, Kuluncak, Kale, Pütürge
- Manisa: Saruhanlı, Köprübaşı, Ahmetli, Gölmarmara, Selendi
- Mersin: Aydıncık, Mut, Gülnar
- Muğla: Seydikemer
- Nevşehir: Derinkuyu, Acıgöl
- Niğde: Altunhisar, Çiftlik
- Osmaniye: Sumbas
- Rize: Hemşin, Güneysu, İyidere, Derepazarı, İkizdere, Kalkandere, Çamlıhemşin
- Sakarya: Kaynarca, Ferizli, Karapürçek, Taraklı
- Samsun: Kavak, Havza, Alacam, Yakakent, Vezirköprü, Salıpazarı, Asarcık, Ayvacık
- Sinop: Dikmen
- Sivas: Akıncılar, Zara, Gölova, Kangal, Ulaş, Altınyayla, Hafik, Yıldızeli, Koyulhisar
- Trabzon: Çarşıbaşı, Araklı, Şalpazar, Dernekpazarı, Tonya, Köprübaşı, Hayrat, Düzköy
- Uşak: Banaz, Karahallı, Sivaslı
- Yozgat: Aydıncık
- Zonguldak: Kilimli, Gökçebey
Yatırım Teşvik Belgesi Danışmanlığı 2023 yılında da Makro Danışmanlık tarafından eksiksiz bir biçimde sunulmaktadır. Güncel teşvik uygulamaları kapsamında diğer kurumlarla da koordinasyon içerisinde alınabilecek tüm teşviklerin bir bütün olarak alınması ve yönetilmesi ile ilgili danışmanlık hizmetleri tarafımızca sunulmaktadır. Yalnızca Yatırım Teşvik Belgesi düzenlenmesi değil yatırım dönemi boyunca sürekli destek verilerek teşvik sisteminin tam yönetimi Makro Danışmanlık ana görev alanıdır. Sunduğumuz başlıca hizmetler şu şekildedir;
2023 yılı, yatırım teşvikleri alanında önemli düzenlemelerin hayata geçtiği bir dönem olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu düzenlemeler, yatırımcılara yeni fırsatlar ve avantajlar sunarak ekonomik büyümeyi desteklemeyi hedeflemektedir. Yatırım teşvikleri, çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren işletmelere vergi indirimleri, kredi imkanları, yer tahsisi gibi teşvikler sağlayarak yatırımların artmasını ve istihdam yaratılmasını amaçlamaktadır. 2023 Yatırım Teşvik Belgesi hakkında yapılan düzenlemeler dikkatle takip edilmeli, bu mevzuatlara derhal uyum sağlanmalıdır. 2023 yılına ilişkin düzenlemeler aşağıdaki gibidir: