Yatırım Teşvik Belgesi Kapsamında İşlemler teşviklerden ve diğer tüm desteklerden yararlanılması gerekmektedir. Belgenin temini ile birlikte başlayan süreç içerisinde birçok farklı uygulama bulunmaktadır. Yatırımın gerçekleşme adımları ile bu prosedürleri birebir uyumlu yürütmek için çeşitli revizyonlar, gerçekleşmeler, uyumlaştırmalar ve gerekli hallerde izinler alınması gerekmektedir. Sahip olunan Yatırım Teşvik Belgesinin türü hangisi olursa olsun mutlaka yatırım dönemi boyunca birçok işleme ihtiyaç duyulacaktır. Bu nedenle, bu işlemlerin ve dolayısıyla teşvik uygulamalarının kapsamını iyi bilmek çok büyük avantajlar sağlayacaktır.
Yatırım Teşvik Belgesi Kapsamında Yapılabilecek İşlemlerin en başında gelen ve en önemlisi makine ve teçhizat ile ilgili uygulamalardır. Belge kapsamında yerli ve/veya ithal makine teçhizat listesi onaylanmaktadır. Bu listelerde bulunan makine ve teçhizatın teşvik mevzuatı hükümlerine uygun olarak temin edilmesi esastır. Bunun dışında, belgenin kapsamı, kayıtlı unsurlar veya desteklerde yapılacak değişiklikler de bulunmaktadır. İhtiyaç olması halinde bazı izinlerin alınması da gerekmektedir. Tüm bunlar bir bütün olarak Yatırım Teşvik Belgesi Kapsamındaki İşlemler olarak adlandırılmaktadır. Bunlar;
Yerli ya da İthal Makine ve Teçhizat Listesi belge ile birlikte onaylanmaktadır. Ancak, yatırım dönemi içerisinde bazı ihtiyaçlar oluşmakadır. Bu ihtiyaçlar doğrultusunda onaylı makine teçhizat listesi revize edilebilir. Yeni makineler ilave edilebilir, makinelerin sayıları artırılabilir ya da azaltılabilir, tanımlarında değişiklik yapılabilir veya tutarları değiştirilebilir. Bu gibi durumlarda revizyon yapılması ve yeni listenin onaylatılması gerekmektedir.
Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında birçok bilgi ve destek unsuru kayıtlıdır. Belgede kayıtlı bulunan bilgiler, destek unsurları veya şirket ile ilgili koşullar değişiklik gösterebileceği gibi yatırım projesi de revize edilebilmektedir. Eğer bu değişikliklerden bir ya da birkaçı meydana gelmiş ise belge ile gerçek durum farklılık gösterir. Bu durumda, yatırımcı önemli bir çok sorun ile karşılaşacaktır. Belgenin gerçek durum ile en kısa sürede uyumlu hale getirilmesi gerekmektedir. Süre uzatımı da aslında bir revizyondur. Yatırımın öngörülen süresinde yapılan bir değişiklik neticesinde belgede kayıtlı yatırım süresi uzatılabilmektedir. Normal şartlarda 3 yıl için düzenlenen yatırım teşvik belgesi talep üzerinde ve mevzuattaki koşulların sağlanması halinde orijinal sürenin yarısı kadar uzatılabilecektir.
Yatırım Teşvik Belgesi İşlemleri kapsamında yapılacak finansal kiralama için hem yatırımcı hem de finansal kiralama şirketinin birlikte başvuru yapması gerekmektedir. Belge sahibi yatırımcının onaylı listesinde yer alan bir ya da birden çok makine ve teçhizat finansal kiralama yoluyla temin edilmesi mümküdür. Bu durumda teşvik belgesi kaynaklı desteklerden yatırımcı adına makine temin eden finansal kiralama şirketi de yararlanabilecektir. Bu sayede yatırımcı üzerindeki KDV ve Gümrük Vergisi yükü finansal kiralama şirketi ile temin edilecek makine ve teçhizatta da kalmayacaktır.
Bir yatırımcı eğer yatırım teşvik belgesi temin etmiş ise mutlaka yatırım dönemi sonunda tamamlama vizesi yaptırmak zorundadır. Bu işlem için öncelikle başvuru dosyası hazırlanır. Eksiksiz olarak hazırlanan dosya bakanlığa sunulur. Uygun bulunduğunda bir eksper heyeti oluşturularak yatırımı yerinde incelemek üzere ekspertiz işlemleri başlatılır. Daha sonra mevzuata uygun bir biçimde tamamlanan sürecin neticesinde yatırım tamamlama vizesi yapılır.
Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında temin edilen makine ve teçhizat satışı 5 yıl süreyle yasaktır. Ancak bu durumun istisnaları mevzuat hükümlerinde sayılmıştır. Eğer, bu koşullardan birini sağlıyor ise yine mevzuata uygun başvuru yapılması kaydıyla teşvikli bir ya da birkaç makinenin satışı için, ihraç edilmesi için veya devredilmesi için izin alınması mümkündür. Yatırım Teşvik Belgesi kapsamındaki işlemlerden karmaşık ve dikkatle yapılması gereken işlemlerdir.
Kullanılmış makine ve teçhizat teşvik belgesi kapsamında ithalatı iki biçimde yapılabilir. Münferit ya da komple tesis. Münferit ithal edilecek kullanılmış makine ve teçhizat için izin alınması gerekir. Ancak, komple tesis niteliğinde ithal edilecek kullanılmış makine ve teçhizat için tek tek izin alınmasına ihtiyaç yoktur.
Yatırım Teşvik Belgesi sahibi olan yatırımcıların ihtiyaç duyduğu tüm iş ve işlemleri için Makro Danışmanlık kurumsal danışmanlık hizmetleri sunmaktadır. Bu kapsamda, yukarıda sayılan her çeşit iş ve işlemler başta olmak üzere yatırım teşvik belgesi ve diğer devlet destekleri ile ilgili olabilecek tüm danışmanlık faaliyetleri tarafımızca sunulmaktadır. Yatırım Teşvik Belgesi temin edilmesinden kapanışa kadar tüm süreç içerisinde ihtiyaç duyduğunuz bilgi ve teknik destek için bize danışabilirsiniz. İlgili işleme dair ihtiyaç duyduğunuz bilgi tarafımızca sağlanacaktır.