Yatırım Teşvik Belgesi Ücreti bir yatırımcının ülkemizde teşviklerden yararlanmak amacıyla Yatırım Teşvik Belgesi başvurusu yapmak istediğinde bakanlığa ödemesi gereken başvuru ücretidir. Bu ücretler resmi harç niteliğindedir. Yalnızca yeni bir belge alımı sırasında değil mevcut belgenin kullanımı sırasında da birçok işlem için harç ücreti ödenir. 2024 yılı Yatırım Teşvik Belgesi Ücretleri ile ilgili tüm detayları yatırımcılara sunuyoruz.
Yatırım Teşvik Belgesi Ücreti Ne Kadar?
Yatırım Teşvik Belgesi ücretleri her yıl yeniden belirlenmekte ve tüm mali yıl boyunca belirlenen oranda uygulanmaktadır. Yatırım Teşvik Belgesi başvuru ücreti yatırım tutarına göre değişen miktarda, revize ücretleri ise işlem başına sabit uygulanmaktadır.
2025 yılında uygulanan Yatırım Teşvik Belgesi ücretleri şu şekildedir:
5 Milyon TL'ye Kadar Yatırımlar: 8.500-TL
5 - 25 Milyon TL Arası Yatırımlar: 20.000-TL
25 Milyon TL Üzeri Yatırımlar: 40.000-TL
Belge Revize İşlemlerinde: 2.000-TL (Revize işlemi başına)
Kağıt Belge İşlemlerinde: 2.000-TL (Revize işlemi başına)
Harç Ücretleri Nereye Ödenir?
Yatırım Teşvik Belgesi ile ilgili tüm işlemler istisnasız bir şekilde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı bulunan Döner Sermaye İşletmesi hesabına yapılır. Ödemeler elektronik ortamda yapılır. Elden ödeme kesinlikle hiçbir suretle kabul edilmemektedir.
Harç Ücretleri Nasıl Ödeniyor?
Yatırım Teşvik Belgesi Ücretleri tamamen elektronik ortamda ödenir. Bu ödemeler, E-TUYS sistemi üzerinden yapılan işlemin son safhasında oluşan ödeme linki takip edilerek ödenir. Bu link Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kolay Tahsilat Uygulamasına erişim sağlar. Bu uygulama kolaytahsilat.sanayi.gov.tr adresi altında yer alır. Bağlantıyı izleyerek bu adrese geçiş yapıldığında aşağıdaki yollardan herhangi biriyle ödemenin yapılması mümkündür.
Bakanlıkça kabul edilen ödeme yöntemleri şunlardır:
Kredi kartı
Banka kartı
Havale
EFT
Harç Ücretlerinin Faturalandırılması
Yatırım Teşvik Belgesi harçlarının tamamına KDV dahildir. Bakanlık ödeme gerçekleştiğinde fatura düzenleyerek yatırımcıya iletir. E-fatura mükelleflerine doğrudan sistem üzerinden, diğer mükelleflere ise e-posta yoluyla fatura iletimi yapılır.
> Yatırım Teşvik Belgesi ücretleri nasıl ve nereye yatırılır detaylı incelemek için buraya tıklayın.